Steeds vaker kopen mensen een tweede huis. Ouders die voor hun zoon of dochter een huis kopen omdat het nou eenmaal lastig is om als starter een huisje te vinden. Of mensen die lang hebben gespaard en een tweede huis willen kopen om te verhuren. Wil ook jij een huis kopen voor verhuur of misschien wel voor je kroost? Dan hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
Een tweede huis kopen: de woonlasten
Net als je eigen huis brengt een tweede huis kosten met zich mee. Denk aan de onderhoudskosten en de inrichting, maar ook gas, water en licht. Als je je tweede huis koopt om te verhuren, kan je de kosten hier natuurlijk mee drukken. Als je je woning verhuurd, betaal je geen belasting. Maar let op: dit geldt alleen als je zelf ook af en toe in het huis woont. Als je het verhuurd zonder dat je er zelf in woont, wordt je gezien als ‘ondernemer’ en dan komt de Belastingdienst wel even om de hoek kijken.
Als je een tweede huis koopt, is het aan te raden om het vooraf goed te laten isoleren. Zo ben je in de zomer én in de winter – airco en verwarming – minder kosten kwijt aan elektriciteit en gas.
Waar koop je je tweede huis?
Het is niet alleen belangrijk dát je een tweede huis koopt (mocht je daar je redenen voor hebben), de locatie is ook erg belangrijk. De ene wijk is net wat inbraak gevoeliger dan de ander en in bepaalde wijken betaal je mee voor de renovatie. Het is dus goed om vooraf te kijken naar de locatie. Laat je indien nodig ook goed adviseren.
Je tweede huis financieren
De financiering van je tweede huis loopt niet even gemakkelijk als bij je eerste huis. Je gaat er al snel achter komen dat er niet veel hypotheekverstrekkers zijn die een tweede huis (volledig) financieren. Ook moet je vaak in staat zijn zelf eigen geld in te brengen. Wil je een tweede huis kopen, dan heb je een flink bedrag op je spaarrekening nodig. Of je gaat op zoek naar een financiering voor je pand. Mogelijk.nl, NIBC.. Er zijn genoeg bedrijven die een alternatieve financiering aanbieden als jij een tweede huis wilt kopen. Bij Mogelijk werken ze bijvoorbeeld met private investeerders die je pand financieren. Stuk makkelijker als bij de bank én sneller gerealiseerd.
Heb jij ooit een tweede huis gekocht of ken je iemand die dat heeft (gedaan)?
AD.
Leuk en informerend artikel! Een tweede huis kopen is best spannend. Ik zit er zelf ook over na te denken om een tweede huis te kopen, zodat mijn kinderen die eventueel kunnen innemen als zij gaan studeren. Alleen vind dit allemaal nog best spannend. Toen ik verder ging orienteren werd ik wel weer verrast dat de notaris kosten handig zijn om mee te rekenen. Bedankt voor de goede tips!
Groetjes, Anne