Het internet staat inmiddels vol met blogs, video’s, podcasts en duizenden foto’s waarin mensen je inspireren met hun interieur en je tips geven hoe je zelf een tof interieur kan samenstellen. Het is best lastig om een interieur samen te stellen, zelfs na zoveel tips. We kregen de laatste tijd vaak dm’s en mailtjes met de vraag of het het waard zou zijn als je een interieurstylist in zou huren. Wij geven je antwoord op de vraag.
Wat doet een interieurstylist(e)?
Een stylist is er echt voor jou. Zie het een beetje als Vtwonen op televisie. Je gaat zelf op zoek naar je eigen stijl. Vaak weet je dit al, maar lukt het je gewoon niet deze stijl door te voeren in je woning. En daar helpt een interieurstylist je bij. Je laat zelf duidelijk zien waar je van houdt, welke kleuren en materialen je aanspreken en wat je voor sfeer in de woning wil bereiken.
Vervolgens ga je samen (dus niet zoals bij Vtwonen!) aan de slag. Je gaat samen naar een woonwinkel om te kijken naar verschillende meubels, kleuren en accessoires. Vaak is die woonwinkel al wel bekend terrein voor de stylist en weet hij of zij vaak al veel over de nieuwe collecties die in de winkels te vinden zijn. Vaak doet hij of zij ook nog wat huiswerk van tevoren en maakt alvast een moodboard of overzicht van meubels waarvan de stylist denkt dat het past bij jouw wens.
Want daar gaat het snel fout. Als jij naar de woonwinkel gaat, koop je losse items en hoop je dat het bij elkaar gaat passen. Een stylist kan het overzicht bewaren en samen met jou voor ‘sfeer’ en ‘warmte’ gaan i.p.v. wat meubels waarvan het lijkt alsof ze bij elkaar geraapt zijn.
Het voordeel van een interieurstylist
De voordelen heb je misschien al wel tussen de lijntjes door kunnen lezen. Een interieurstylist is er om ervoor te zorgen dat jij straks thuiskomt in een huis waar jij je goed bij voelt. En doordat de keuzes niet voor je worden gemaakt, maar jij uiteindelijk de touwtjes in handen hebt, sta je er altijd met volle 100% achter.
Een ander voordeel is dat een interieurstylist rekening weet te houden met jouw budget. Oké, het inhuren van zo’n stylist is zeker niet gratis. Maar zie het als een investering en geen kostenpost. Veel mensen switchen van interieur omdat ze ‘het snel beu’ zijn. Vaak is dit niet het echte antwoord, maar het antwoord dat ze verzinnen omdat ze de echte reden niet willen toegeven: het was vanaf het begin al geen compleet plaatje. En met een interieurstylist krijg je dat wel voor elkaar.
Het nadeel van het inhuren van een stylist
Het nadeel van een interieurstylist is – simpel gezegd – gewoon de prijs die je ervoor betaald. De ene stylist is duurder dan de ander natuurlijk. Maar. Het. Kost. Gewoon. Geld. Zo simpel is het. Zij moeten ook eten.
Een ander nadeel van het inhuren van een stylist is dat het eindresultaat misschien toch niet is waar je naar zocht. Maar let goed op: door wie komt dit? Zorg dat je voorafgaand aan het proces precies weet wat je wil, zo kan jij de interieurstylist overtuigen van jouw wensen en kan hij of zij vervolgens voor jou aan de slag en daarbij samen met jou het beste plaatje kan samenstellen. Als jij niet 100% achter je keuze staat, is het niet de fout van de stylist maar de fout van jou dat het eindresultaat misschien toch niet is geworden wat je wilde bereiken.