Herken je het wel eens, dat je een stopcontact mist in de badkamer. Om alleen al de elektrische tandenborstel op te laden of je haren te stijlen. Dat kan natuurlijk best lastig worden zonder een stopcontact in de buurt. Natuurlijk moet je in de badkamer wel rekening houden met een aantal dingen. Dit leggen we dan ook graag voor je uit in dit blog.
Minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact
Water en elektra gaan uiteraard niet samen, daarom zijn er vereisten waar het aan moet voldoen om een stopcontact te plaatsen. Te beginnen bij de wastafel, houdt minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact. Ook moet het stopcontact voorzien zijn van een randaarde en aardlekschakelaar. Hieronder leggen we je nog meer uit over de 4 zones in een badkamer, zodat je precies weet waar je wel en geen elektrische apparaten en stopcontacten mag plaatsen.
De groepenkast in je huis moet beveiligd zijn met een aardlekschakelaar van 30 milliampère. Bij de minst of geringste stroomlek schakelt je aardlekschakelaar de stroom uit.
In een huis met aardlekschakelaar worden 4 zones onderscheiden:
- Zone 0: directe omgeving van het bad en van de douchebak
In zone 0 mogen geen elektrische apparatuur of lamp geplaatst worden. Lampjes (12 V, klasse III) die voldoen aan de IP-norm IPX8 mogen wel.
- Zone 1: bij een bad en douchecabine is dit de ruimte boven het bad en boven de douchebak. Bij een douchekop zonder cabine is dit een straal van 120 centimeter rondom de douchekop
In zone 1 mogen alleen lampen of apparaten worden gebruikt van maximaal 12 V wisselspanning (klasse III). Deze elektrische apparatuur moeten voldoen aan beschermingsklasse IPX5. Lampen en apparatuur van 230 V mogen dus niet in zone 1 geplaatst worden.
- Zone 2: ruimte van 0 tot 60 cm naast het bad of de douchecabine. Bij een douchekop zonder douchecabine is er geen zone 2
In zone 2 mag alleen elektrische apparatuur worden gebruikt die minimaal voldoen aan de beschermingsklasse IPX4 en klasse I, II of III.
- Zone 3: ruimte van 60 cm naast het bad of de douchecabine tot 3 meter van het bad of douchecabine
Zone 3 is het gebied vanaf zone 2 tot 3 meter van douche of bad. Een stopcontact mag hier dus wel geplaatst worden, als het voldoet aan de beschermingsklasse én achter een aardlekschakelaar staan. Doe goed onderzoek naar de verschillende stopcontacten, zodat je zeker weet dat je een stopcontact met juiste beschermingsklasse hebt! Ook verlichting met een lagere beschermingswaarde (IP-x4) is toegestaan. Wel moeten de lampen van klasse I, II of III zijn. In de rest van de badkamer mag apparatuur (230 V) met randaarde worden gebruikt.
Handige tip bij het monteren van een stopcontact in de badkamer
Werken met elektra is niet zo maar iets. Zorg daarom altijd dat de bijbehorende groep uitgeschakeld is en verwijder indien mogelijk ook tijdelijk de zekering. Zo kunnen eventuele huisgenoten de stroom niet per ongeluk inschakelen. Waarschuw ook altijd even je partner, kids of andere huisgenoten als je gaat werken aan/met elektra. Veiligheid voorop!
Lampen en stopcontacten in de badkamer vaak gekoppeld
In veel gevallen wordt de elektriciteit voor de lampen gecombineerd met de stopcontacten die je in de badkamer gaat plaatsen. Hier is een dubbelpolige schakelaar een echte aanrader. Op deze manier kan het hele elektracircuit tussen de stopcontact en de schakelaar van je verlichting in de badkamer volledig vrij van elektrische stroom worden gemaakt!
Gemak en stijlvol
Zoals je dus wel merkt is een stopcontact in een badkamer erg handig. Voor zowel een scheerapparaat, de föhn of een wasdroger. Want als je continu buiten de badkamer op zoek moet gaan naar een stopcontact om je haar te drogen (het liefst bij een spiegel), ben je daar al even zoet mee. Behalve dat het gemakkelijker werkt, oogt het ook nog eens moderner in zijn totaliteit. Je staat liever in een badkamer met een spiegel, wasbak en stopcontact bij de hand. Dus, is het tijd om de badkamer te verbouwen of te klussen, dan zijn het de nieuwe stopcontacten voor in de badkamer!
Meer badkamer inspiratie opdoen? Bekijk alle blogs via de link!
Praktisch ingerichte dankzij extra stopcontacten
Misschien heb je dan wel de ruimte om hier de wasmachine en wasdroger te plaatsen. Uiteraard heb je hier ook stopcontacten en een watertoevoerslang voor nodig. Maar voordat je aan de slag gaat, bepaal eerst waar je de wasmachine wilt hebben staan.
Daarna monteer je de watertoevoerslang aan de achterkant van de machine. Draai de andere kant van de slang vast aan de kraan. Draai de kraan open en kijk of er niets misgaat, wat betreft het lekken. Vervolgens ga je aan de slag met de afvoerslang. Monteer de steunbeugel op de muur (aan de achterzijde van de wasmachine). Klik de slang in de beugel en plaats m.b.v. een passende dop de slang aan de afvoerbuis vast. Nu ben je klaar voor de wasjes.
Inderdaad, een stopcontact in de badkamer moet inderdaad wel veilig geplaatst worden. Ik wil er ook een laten plaatsen en gebruik nu tijdelijk een veiligheidshaspel. Dit werkt ook, maar zou de elektra binnenkort wel netjes geregeld willen hebben. Daar zal ik een elektricien voor bellen komende week.
Goed om te weten waar ik rekening mee moet houden bij het plaatsen van stopcontacten in de badkamer. Ik vind het ook belangrijk dat ik hier mijn wasmachine en droger kan plaatsen. Veiligheid gaat natuurlijk voor en ik zal mijn plannen in ieder geval bespreken met een vakman.
Leuk artikel vol met handige tips! Erg handig die zones. Zo kan je goed alle stopcontacten in je badkamer nalopen. Dit ga ik binnenkort ook maar even doen, want veiligheid gaat voor natuurlijk!
Bedankt voor de tips over de indeling van de badkamer en hoe ik de groepenkast moet verdelen. Op dit moment hebben we weinig stopcontacten in de badkamer en we willen er meer toevoegen. Hopelijk is dit mogelijk!
Goed om te weten waar ik het beste mijn stopcontacten kan monteren in de badkamer. We zijn nu bezig met de riolering en gaan hopelijk binnenkort verder met de inrichting en installatie. Ik kijk uit naar het resultaat!