Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar zeker in deze rare tijd vind ik het heerlijk om extra tijd door te brengen in de badkamer. Haar wassen, maskertje, in de weer met body oils. En dan geniet ik extra van de luxe look van de badkamer. Mooie materialen, zoals hout en glas. Maar ook: badkamerplanten!
Veel mensen vinden planten in de badkamer maar onzin. Zonde, want het kan een badkamer echt af maken. Eerlijk is eerlijk, ik heb er (nog) niet veel verstand van. Maar omdat ik het nu zo vaak heb gezien op Pinterest, werd het ook voor mij tijd om er eens in te duiken. En dat deel ik natuurlijk graag met je.
Waarom een plant in je badkamer?
Veel mensen weten waarom je planten in de woonkamer, kantoor of zelfs slaapkamer hebt staan. Ze geven gewoon veel sfeer. En extra fijn: luchtzuiverende kamerplanten (want ja, dat doen ze) zorgen voor extra zuurstof in de ruimte. Maar waarom we ze dan niet in de badkamer plaatsen? Geen idee. Ik heb het wel eens gezien, hoor. Maar ik durfde het niet aan. En dat terwijl ik best groene vingers heb, al zeg ik het zelf.
Het grootste voordeel: planten werken luchtzuiverend, zoals je wel weet. En aangezien velen van ons geen raam in de badkamer hebben, kan wat extra zuurstof geen kwaad.
De leukste planten voor in de badkamer
Een simpel plantje of juist een jungle badkamer creëren, zoals de foto helemaal bovenaan? Met planten kun je er echt je eigen feestje van maken. Wij zetten een aantal leuke exemplaren voor je op een rijtje:
- Ctenanthe Amagris: dit exemplaar heeft geen zonlicht nodig. Perfect voor de badkamers zonder ramen.
- Spathiphyllum: Deze joekel maakt van jouw simpele badkamer gelijk een trendy ruimte.
- Krulvaren: Hoe meer water, hoe beter. De kans dat jij deze plant laat verzuipen is niet zo groot. Maar pas wel op, want zwemmen kan ‘ie dan ook weer niet.
- Bananenplant: Veel ramen? Deze plant doet het goed op veel zonlicht. Groeit als een puber, maar levert je gelukkig niet de problemen van een puber op.
Extra tips om jouw planten lang in leven te houden
Overleven jouw planten het vaak niet? Iedereen kan het leren, dus jij ook! En soms kunnen we daar best wel wat hulp bij gebruiken. Want waarom het wiel opnieuw uitvinden? Je kunt aan de bladeren al zien of ze te veel of te weinig water hebben gehad. Dat verschilt wel per plantsoort, dus zoek dat even op. En voel ook een aantal keer per week aan de aarde. Is ‘ie vochtig? Dan kan je plant er nog wel even tegenaan. Voelt ‘ie droog aan? Dan kan je plant best wat water gebruiken.
Je hebt tegenwoordig ook wat handige snufjes, zoals een meter om het waterpeil op af te meten. En tegenwoordig heb je zelfs planten die je via een app kunt bijhouden. We hopen alleen voor je dat het nooit zo ver hoeft te komen. (Plant)liefde hoeft niet digitaal. Gewoon, face-to-face. Of plant-to-face, wat jij wil.
Uitgelichte afbeelding: @casabinus (Instagram)