Onlangs raakte ik met een kennis aan de praat. Hij vroeg mij of ik wist wat een gemiddelde traprenovatie kostte. Hij wilde zelf namelijk graag nieuwe vloerbedekking, maar schrok nogal van de prijs. Nu ga ik alvast een disclaimer geven: een traprenovatie is nou eenmaal duur. Hierbij dus geen tips over goedkope renovaties. Wat ik wel wil delen? Alles wat je wil weten voordat je akkoord geeft op een offerte van een traprenovatie.
Ga bij jezelf na: echt hout, kunststof of vloerbedekking?
Je wil je trap laten renoveren. Bij een traprenovatie heb je gemiddeld keuze uit drie mogelijkheden: een echte, houten trap, kunststof (waaronder PVC en vinyl) en vloerbedekking. Vloerbedekking is het goedkoopste, omdat hier het minste maatwerk aan verbonden is. Vaak wordt de trap namelijk in één stof bekleed. Voor een traprenovatie met kunststof of een echte houten trap mag je wat dieper in de buidel tasten. Maar eerlijk is eerlijk: dit is ook een stuk mooier en is ook onderhoudsvriendelijker dan een gestoffeerde trap.
Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een trap van vinyl, linoleum of pvc. Het is een investering en daar moet zeker goed voor gespaard en vooral ook over nagedacht worden. Mocht je twijfelen: Dit materiaal kan wel tegen een stootje (niet geheel onbelangrijk, want de trap gebruik je vaker dan je denkt). Het is dus echt een duurzame keuze.
Dit maakt een traprenovatie zo prijzig
Het is prijzig, dat weten we inmiddels wel. Maar waarom dan? Dat komt voornamelijk omdat je bij PVC en vinyl over maatwerk praat. Je kunt niet de dag van de renovatie aankomen met standaard materiaal, want dan ben je te lang bezig om het op maat te maken. En tevens: hoeveel materiaal heb je nodig? Bij een goede traprenovatie wordt je trap altijd opgemeten. Daarbij houden ze rekening met verschillende keuzes die jij hebt. Denk aan:
- Heb je een open of gesloten trap?
- Wil je de trap in een enkele kleur/print of wil je de stootborden een andere look geven dan de tredes?
- Wil je een geluiddempende trap? Of juist een trap met extra grip?
- Wil je verlichting in de trap?
Afhankelijk van jouw keuzes wordt een trap volledig voor jou op maat gemaakt. Daar zitten gewoon veel meer manuren in dan bij een gestoffeerde trap. En dat maakt het duur.
Lees ook: Design tips voor een smalle badkamer
Tip van de redactie: bespaar alsjeblieft niet op je trap
Mensen onderschatten hoe vaak ze hun trap gebruiken. “Even” de was naar boven brengen, “even” wat pakken boven, nog “even” een glaasje water halen beneden. Je zou het misschien niet denken, maar gemiddeld loop je zo’n 20 keer per dag op en neer. En dan hebben we het over iemand die overdag op een andere locatie werkt. Werk je thuis? Dan kun je dit getal verdubbelen. En dan hebben we het over één persoon. Moet je nagaan als jouw partner, kids, hond of kat (en natuurlijk de visite) ook nog van de trap gebruik maken.
Zoals je leest – en misschien zelf ook al wist – is de trap een onderdeel in je huis met veel gebruikersuren. In oude woningen in de binnenstad, waar de trappen vaak nog van hout gemaakt zijn, zie je wat veel op en neer lopen met de trap doet. Die gaat slijten. Het is belangrijk om echt te investeren in een goede trap. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de waarde van je huis als je het mogelijk gaat verkopen binnen nu en tien jaar.!