In september van vorig jaar kregen wij de sleutel van ons eerste “grote mensenhuis”. De vorige bewoners hadden, op z’n zachtst gezegd, weinig aan het huis gedaan. Als een complete leek stapten we in het avontuur van bekabeling, vloertypes, elektra, kozijnen en vensterbanken.
Met een lieve familie, een fijne aannemer en een spaarpotje konden we het meeste afstrepen. Inmiddels staan er nog een paar puntjes op ons te wachten. Zoals de vensterbanken. Met hun olifantenhuidje ziet het eruit alsof een peuter er met een hamertje op heeft getikt. Omdat ik er zelf weinig van af weet (en jij misschien ook), zetten we vandaag de vensterbank op maat in het zonnetje!
Vensterbanken: waarom eigenlijk?
Na wat uitzoekwerk kwam ik er al snel achter dat een vensterbank meer is dan alleen dat “plankje” waar je een vaasje, plantje of andere accessoires op kunt zetten. Het is namelijk de afscheiding tussen je verwarming en het kale raam. En zoals je inmiddels wel weet: er verdwijnt veel warmte via kale ramen. Zonde als je dat gelijk laat ontsnappen, natuurlijk.
De verschillende materialen voor vensterbanken
Nu ik weet waarom we überhaupt vensterbanken hebben, is het tijd om te kijken naar de beschikbare materialen. Ik weet dat deze vensterbanken nog rechtstreeks vanuit de bouw komen. Of nou, vensterbanken.. Het zijn eigenlijk gewoon een aantal tegels naast elkaar. Ik heb liever gewoon één strakke vensterbank, één geheel. Geen tegeltjes die, na 20 jaar, inmiddels wat scheef staan.
Bij Kerels van Steen waren ze zo aardig om me meer te vertellen over de soorten en materialen. Je hebt de keuze uit:
- Composiet vensterbanken; onder te verdelen in kwartcomposiet en marmercomposiet. Marmercomposiet heeft een mooi, glanzend oppervlak, kwartcomposiet is mat of geborsteld.
- Natuursteen vensterbanken; onder te verdelen in hardsteen, basalt, graniet en leisteen.
Het fijne aan deze materialen is dat er voor elk interieur wel een mooie optie is. Voor een industrieel interieur is een vensterbank met betonlook een mooie optie, voor een Scandinavisch interieur zou een marmercomposiet vensterbank heel mooi zijn.
Wat kost een nieuwe vensterbank eigenlijk?
Dan natuurlijk de hamvraag: wat kost het? Net als alles in huis kun je het zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Voor een marmercomposiet vensterbank in de afmeting 100x20cm en zonder verstek kom ik bijvoorbeeld uit op ongeveer €50. Dat is exclusief bezorging en montage. Vind ik heel netjes voor iets dat ongemerkt toch heel bepalend is voor de sfeer in huis. Kies je voor een ander materiaal, dan kan het wat duurder uitkomen. Maar dat spreekt denk ik wel voor zich.
Zelf je vensterbank monteren: geen paniek, dit is hoe je dat doet
Voor iedereen die denkt “huh, zonder montage?!” – dat dacht ik eerst ook. Maar ik kwam er al snel achter dat die montage echt een fluitje van een cent is. Met wat lijm, specie of polymeerkit is het klusje zo gepiept. Wel belangrijk: als je vensterbank inmiddels goed vast zit, moet je het geheel nog wel afkitten. Dat ziet er ook net wat strakker uit.
Lees ook: Babykamer inspiratie: de leukste babykamers van dit moment