De PVC vloer is razend populairder. Het is te leggen, eenvoudig met schoonmaken en ook nog eens budgetproof. Toch vind ik de look and feel van laminaat mooier. PVC vloeren zijn volledig glad en de v-groef in laminaat geeft toch net iets meer contrast, ook al is de groef niet heel opmerkelijk. Het is net dat puntje op de i.
Wil je jouw woning wel eens opfrissen met een nieuwe vloer? Dan is laminaat natuurlijk perfect. Je hoeft ook geen professional in te schakelen, want laminaat leggen kun je zelf ook. Vooral bij het leggen van kliklaminaat. Toch is er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ga je dus zelf laminaat leggen? Dan mag je deze tips en tricks zeker niet vergeten!
Laminaat leggen: alles begint bij een goede voorbereiding
Veel mensen weten dit niet, maar je moet laminaat laten acclimatiseren aan de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte. Het is dus handig om laminaat eerst twee dagen te bewaren in de ruimte waarin jij aan de slag wil gaan. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat de boel kan gaan schuiven waardoor er kieren of ongelijkheden kunnen ontstaan. Ga dus niet gelijk aan de slag, want in dit geval zijn hardlopers echt doodlopers.
Investeer daarnaast ook in een goede ondervloer. Een variant die goed scoort op gebied van isolatie, demping en vochtdichtheid. Als je in een appartement woont, moet de ondervloer voldoen aan het NTO certificaat. Dit houdt in dat de ondervloer een geluidsreductie van minimaal 10db moet hebben.
1. Afstand houden
We hebben het niet over de 1,5 meter afstand (al hoewel dit wel erg belangrijk is als je samen met iemand buiten je gezin samenwerkt). We hebben het hier over afstandhouders waardoor je ervoor zorgt dat je het laminaat 1 centimeter van de muur af kunt houden.
Als je geen afstandshouders gebruikt, loop je het risico dat je vloer bol komt te staan als de vloer gaat uitzetten.
2. Een goed begin is het halve werk
De eerste plank leg je altijd in de hoek, met de groefzijde tegen de muur aan. De volgende rij planken klik je vervolgens met de meszijde vast aan de eerste rij.
Tip: leg het laminaat in de lengte van de ruimte, zodat je kamer optisch (nog) langer en dus ook ruimtelijker oogt!
3. Het laminaat zagen
Het gebeurt nog te vaak dat we even lange planken naast elkaar leggen. Na vier rijen krijgen we door dat dat niet bepaald mooi wordt. Maar hoe ga je dan wel aan de slag? Je legt altijd rij voor rij. Aan het einde van elke rij houdt je een stuk over. Er zijn veel punten waar je een laminaatsnijder kan kopen of huren. Het fijne is dat deze de toplaag van het laminaat niet aantast, wat wel het geval is bij een afkortzaag of decoupeerzaag.
Begin je nieuwe rij altijd met datgene wat is overgebleven van het afgezaagde stuk laminaat. Zo krijg je dat speelse effect van verschillende lengtes.
4. Obstakels in de weg
Bij een simpele slaapkamer heb je niet veel obstakels. Vaak is dit gewoon een rechte kamer, zonder lastige hoeken en leidingen. In de woonkamer is dit vaak al een ander geval. Deurposten, leidingen, een (open) haard..
Je legt je laminaat horizontaal naast en voor het obstakel, zodat je kan aftekenen welk deel je moet weghalen. Een winkelhaak of zweihaak is dan geen overbodige luxe.
5. De laatste rij laminaat leggen
Kom je qua breedte precies goed uit? Lucky you. Toch denk ik dat de kans erg groot is dat je je laminaat in de breedte moet inkorten. En dan wil je natuurlijk niet dat je planken in verschillende breedtes achter elkaar neerlegt. Zo zorg je ervoor dat jouw gezaagde planken precies even breed zijn:
Leg de te zagen plank precies boven de laatste baan die je hebt neergelegd. Leg hier vervolgens een tweede plank bovenop en schuif de bovenste plank tegen de muur aan (wel met een afstandshouder). Teken de rand af en zaag de plank in de juiste breedte. Dit doe je vervolgens met alle planken voor de laatste baan.
Kind kan de was doen! Zou jij zelf je laminaat leggen en maak je er een Doe Het Zelf project van of laat je dit toch aan een professional over?
Uitgelichte afbeelding via ArchDaily
Goeie tips die zeker een must zijn voor iedere laminaat-legger! Nog een tip: Leg je het laminaat op een vloerverwarming? Zorg dan dat je weet wat de maximale R waarde van het laminaat mag zijn zodat je geen verwarmteverlies hebt. De r waarde is de warmteweerstand.