Hoewel schilderen voor veel mensen een ‘makkelijk klusje’ lijkt, gebeuren er maar al te vaak fouten. Fouten die niet alleen voor een ongewenst eindresultaat zorgen, maar soms zelfs zo erg zijn dat de hele klus opnieuw gedaan moet worden. Zonde, want verf kan best hoog in de kosten oplopen. Welke fouten je het beste kunt vermijden? We vertellen het je, zodat jij die fouten niet hoeft te maken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zullen we maar zeggen.
1. De verkeerde verf kopen
Iedere ondergrond heeft zo zijn eigen verf nodig. Afhankelijk van het type muur, meubel of trap die je gaat verven, heb je een andere grondverf nodig. Gebruik je de verkeerde verf? Dan is de kans groot dat de verf niet goed hecht of niet lang blijft zitten. Kijk dus goed naar welke verf je nodig hebt. Gebruik bijvoorbeeld Sikkens alphacryl pure mat sf voor gladde muren en plafonds om zeker te zijn van een strak en duurzaam eindresultaat.
Ook handig: je kunt deze verf makkelijk schoonmaken. Handig als je een kleintje hebt. Of voor als het er tijdens het keuken soms wild aan toe gaat met de kruiden en spetterende pannen.
2. Het verkeerde merk
Besparen is altijd leuk. En goed ook. Maar als je voor een goedkope aanbieder kiest wanneer het om verf gaat, kom je vaak van een koude kermis thuis. Het verschil tussen verf van huismerken en kleuren zoals Sikkens zijn niet voor niets zo groot. Kies liever voor bekende merken die ook door professionele schilders gebruikt worden zoals de hierboven vernoemde Sikkens verf. Je kunt hier alles over sikkens lezen!
3. De verkeerde basis: de ondergrond
Wanneer je gaat schilderen, moet je altijd voor een egale ondergrond zorgen. Dit wordt helaas toch te vaak vergeten. Oneffenheden in de ondergrond zorgen voor eindresultaten waar je liever niet over naar huis wil schrijven en leiden zelfs tot een schilderklus die opnieuw opgepakt moet worden. Zorg dat je de ondergrond altijd goed afwerkt voordat je aan de slag gaat. Verwijder vlekken, vul gaten en schuur alles netjes op totdat de ondergrond helemaal egaal is.
4. De verkeerde temperatuur
Je kunt op de verpakking van de verf zien wat de ideale temperatuur is om aan de slag te gaan. Is het buiten te warm of te koud, dan zijn de resultaten vaak niet naar behoren. Houdt dus altijd rekening met de temperatuur wanneer je schilderwerk buiten huis oppakt. Een te hoge temperatuur zorgt ervoor dat de verf te snel droogt, en een te lage temperatuur zorgt ervoor dat het te langzaam droogt en er dus makkelijk stof in de verf waait.
Dit geldt overigens niet alleen voor verf, maar bijvoorbeeld ook voor het leggen van een nieuwe vloer. Lees dit artikel even als jij je vloer binnenkort ook gaat aanpakken.
5. Te weinig verf gebruiken
Veel mensen denken dat een schaars laagje verf genoeg is om het gewenste eindresultaat te behalen. Want dan kun je met minder liter toch je muur verven. Weer geld overgehouden! Helaas werkt dat niet zo. Onbehandeld hout heeft bijvoorbeeld minimaal drie lagen verf nodig. Ook ‘extra dekkende’ verf heeft vaak meerdere lagen verf nodig om daadwerkelijk duurzaam te zijn en goed tegen beschadigingen te kunnen. Dat dunne laagje verf wordt ‘m dus niet..
Welke fouten heb jij wel eens gemaakt tijdens het schilderen?
Bedankt voor deze tips. Nu we in lockdown zitten ga ik mijn schilderwerk onder handen nemen binnen. Tip 3 is een goede, de ondergrond en lagen zijn erg belangrijk. Voor buiten denk ik erover om een winterschilder in te schakelen, ik durf namelijk niet de ladder op!
Tijdens mijn vorige verfklus heb ik ook bespaard op mijn verf. Dit keer wil ik het beter aanpakken, omdat het resultaat niet zo mooi was de vorige keer. Goede dekking vind ik het belangrijkste, omdat ik onze muur maximaal twee keer wil verven.
Ik heb ook gemerkt dat de ondergrond een groot effect heeft op het resultaat van je schilderwerk. Ik zal de volgende keer bijvoorbeeld een primer gebruiken, zodat mijn verf beter hecht en dekt. Het is ook altijd verstandig om je te laten adviseren wanneer je verf koopt.